Uppmärksammad och lyckad satsning på löpargrupper och utegym

Förutom huvuduppdraget att erbjuda attraktiva hem, vill Stockholms studentbostäder främja välmående och goda sociala relationer för studenterna genom en satsning på fysisk och psykisk hälsa.

Att motionera och röra på sig är bra för hälsan och det allmänna välmåendet är de flesta överens om. Dessutom kan träning många gånger vara ett utmärkt sätt att träffa nya människor och bygga upp sitt sociala kontaktnät. Även om bostäder för studenter är Stockholms studentbostäders huvuduppdrag, så har vi som stiftelse även ett uttalat uppdrag att främja ett gott studentliv på det sociala planet. Under temat ”Hållbara ihop” gjorde vi under 2020 ett flertal insatser för att främja träning och motion till nytta för både kropp och själ.

Andreas Petterson Rosendal

Utegym och padelbana

Andreas Petterson Rosendal är förvaltare och huvudansvarig för vår hälsosatsning under 2020. Han menar att fokus för insatserna legat på att hitta olika sociala umgängesformer som kunde kombineras med fysisk aktivitet. Och då växte tanken fram på att bygga utegym tillgängligt och centralt på våra studentområden.

– Många utegym kan ligga lite avsides vid motionsspår eller i skogsdungar. För oss var det viktigt att anläggningarna skulle placeras öppet och centralt, så att alla ska känna sig trygga och säkra att använda utegymmen, säger Andreas Pettersson Rosendal.

Först ut att färdigställas var anläggningen på Lappkärrsberget, mitt på campus, som fick hela 20 olika träningsenheter. Ett lite mindre utegym uppfördes också på studentområdet Strix i Huvudsta, Solna och ytterligare en anläggning kommer byggas på ännu ett område under 2021.

I anslutning till utegymet på Lappkärrsberget påbörjades också bygget av vad som antagligen är Sveriges första padelbana på ett campus. Invigningen av padelbanan skulle skett i december, men väderförhållandena satte stopp. Markarbetet är dock utfört och banan håller på att färdigställas.

– Padel har blivit jättestort de senaste åren. Det är en krävande racketsport men kan även utövas mer av ett socialt nöje. Nu kommer vi följa upp utfallet med banan på Lappis och planer finns på att bygga banor på fler av våra områden, uppger Andreas och fortsätter:

Vi har även hittat ett bokningssystem som är flexibelt, där man lätt kan anmäla sig till olika aktiviteter. Vi planerar också för turneringar mellan våra olika områden för att öka de sociala mötespunkterna.

Students Moving 4 Health

I samarbete med studentkårerna på Stockholms universitet, Södertörns högskola och KTH genomfördes under hösten 2020 också en aktivitet med mål att främja både fysisk och psykisk hälsa. Under parollen ”Students Moving 4 Health” skulle deltagarna individuellt springa eller gå fem kilometer, och på så sätt bidra till en insamling till förmån för den ideella organisationen Tilia, som arbetar med psykisk hälsa. Evenemanget, som var gratis för deltagarna, sponsrades av Stockholms studentbostäders leverantörer, och vi skänkte 50 kronor per anmäld deltagare som genomförde loppet.

– Det här är ett evenemang som är tänkt att genomföras årligen och det blev verkligen jättelyckat! Vi räknade med ungefär 300 – 350 deltagare, men kunde räkna ihop nära 700 deltagare som genomförde loppet i enlighet med de corona-restriktioner som rådde. Det innebar att vi kunde skänka 135 000 kronor till Tilia, som använde pengarna till att genomföra fyra stycken digitala workshops för studenter om psykisk ohälsa, säger Andreas Petterson Rosendal.

Stort intresse för löpargrupper

En annan lyckad idé runt att, med utgångspunkt i fysisk aktivitet, skapa förutsättningar för möten människor emellan är det initiativ till löpargrupper som sjösattes under året.

– Vårt koncept med löpargrupper bygger på att vi ska använda oss av de naturliga sociala nätverken och kanalerna som ofta byggs upp i bostadsområden, till exempel Facebook-grupper som erbjuder olika typer av aktiviteter och sociala sammanhang, förklarar Andreas.

Ett frågeformulär skickades ut till våra hyresgäster för att sondera intresset för idén och för att kunna agera löpgruppledare. Intresset visade sig vara långt över förväntan och vid utgången av 2020 hade elva löpargrupper etablerats på studentområdena.

– Det stora intresset för löpagrupper har faktiskt genererat uppmärksamhet även bland andra studentbostadsföretag, vilket är superkul. Nu fick vi tyvärr pausa vårt engagemang i löpargrupperna med hårdnande corona-restriktioner, men konceptet var verkligen lyckat och vi ser fram emot att komma igång igen så fort det är möjligt, säger Andreas Pettersson Rosendal.

Läs fler artiklar: